Quantcast
Channel: Oogzorg – Pearle Opticiens Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 33

Last van rode ogen? Dit kun je ertegen doen!

$
0
0

Rode ogen kunnen erg vervelend zijn. Al helemaal wanneer je hier vaker last van hebt. Daarnaast kunnen rode ogen er ook zeer ernstig uitzien. Toch is de oorzaak  vaak niet zo heel ernstig en wijst het eerder op een lichte aandoening. Je kunt rode ogen meestal gemakkelijk verhelpen. Ook met het dragen van de juiste lenzen kunnen helpen bij het verminderen van rode ogen.

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om te weten wat je tegen je rode ogen kunt doen. Wanneer er écht pijn bij de rode ogen komt kijken, is er vaak iets meer aan de hand. In dat geval kun je het beste jouw huisarts of opticien om passend advies vragen.

Ontdek in dit blogartikel alles over rode ogen en wat je ertegen kunt doen:

  • Oorzaken van rode ogen
  • Mogelijke oplossingen 

Heb jij last van rode ogen en kom je er niet vanaf? Dan is het een goed idee om jouw ogen te laten controleren door een specialist. Kom daarom gerust langs bij een Pearle in jouw buurt voor vrijblijvend advies.

 

Lees verder onder de afbeelding.rode ogen lenzen

Oorzaken van rode ogen

Rode ogen ontstaan zodra het transparante slijmvlies over het witte gedeelte van het oog begint te irriteren. Dit komt vaak voor en er zijn meerdere oorzaken voor deze irritatie. Ook kan het zijn dat een bloedvat is gesprongen is waardoor het oog rood uitslaat. 

Veel voorkomende ‘onschuldige’ oorzaken van rode ogen

De volgende oorzaken van rode ogen komen veel voor, maar zijn vrijwel onschuldig. Deze oorzaken zijn gemakkelijk te verhelpen:

  • Slaaptekort;
  • Teveel alcohol;
  • Roken of het verblijven in rokerige ruimtes;
  • Allergieën;
  • Gebruik van contactlenzen;
  • Verkeerd gebruik van contactlenzen, bijvoorbeeld slapen met je lenzen nog in;
  • Veelvuldig wrijven in je ogen;
  • Droge lucht, door bijvoorbeeld de airconditioning of verwarming;
  • Irriterende stoffen zoals zeep of make-up;
  • Langdurig televisiekijken of werken op de computer;
  • Luchtverontreiniging.

Andere oorzaken

Conjunctivitis: Het dunne laagje weefsel dat de oogbal en de binnenste laag van de oogleden bedekt is ontstoken. Dit betekent dat de ogen er bloeddoorlopen uit kunnen zien of korrelig aan kunnen voelen door de gezwollen bloedvaten. Andere symptomen van conjunctivitis zijn jeuk, tranende ogen en kleverige oogwimpers.
Conjunctivitis wordt vaak veroorzaakt door een infectie, allergie of iets wat irriteert. De behandeling hangt af van de oorzaak van de problemen. In sommige gevallen is een behandeling niet nodig omdat het vanzelf verdwijnt.

Gesprongen bloedvat: Gesprongen bloedvaten kunnen ontstaan door overbelasting, hoesten of een oogletsel. Wanneer het bloedvat springt, zal er een helder rode vlek in het oog ontstaan. Een gesprongen bloedvat kan er heel heftig uitzien, vooral als je medicatie zoals aspirine of warfarine gebruikt. Toch is dit meestal geen ernstige aandoening en zal de kleur binnen enkele weken vanzelf verminderen.

Iritis: De naam ‘Iritis’ zegt het wellicht al een beetje. Het gaat om een ontsteking van het iris. Het oog is mogelijk rood, je bent gevoelig voor licht, je ziet wazig en/of hebt hoofdpijn. Iritis reageert over het algemeen vlot op een behandeling met steroïden die de ontsteking zullen remmen. 

Acuut glaucoom: Een acuut glaucoom is een verhoging van de druk in je oog. Hierdoor kan je oog extreem rood en pijnlijk zijn, je kunt je ziek voelen en lichtkringen rondom lichtbronnen zien. Je zicht kan troebel of wazig zijn. Een acuut glaucoom is een zeer ernstige aandoening die kan leiden tot permanent zichtverlies. Snelle behandeling is dus noodzakelijk! Neem hiervoor contact op met je huisarts of opticien.

Hoornvlieszweer: Een hoornvlieszweer kan voelen alsof er iets in je oog zit. Het zorgt ervoor dat je oog rood wordt en dat je gevoelig bent voor licht. De hoornvlieszweer die veroorzaakt wordt door bacteriën komt vaker voor bij mensen die contactlenzen dragen. De hoornvlieszweer die veroorzaakt wordt door een virus komt vaker voor bij mensen met een koortslip. De ernstige zweren kunnen bij het uitblijven van vlotte behandeling tot permanent zichtverlies leiden.

Kras op het hoornvlies of korrels in het oog: Is je oog rood en pijnlijk? Dan kan dit worden veroorzaakt door een deeltje of korreltje dat in je oog is terechtgekomen. De opticien kan dit proberen te verwijderen met behulp van een verdovend middel.

Mogelijke oplossingen

Rode ogen kunnen op diverse manieren verholpen worden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende oplossingen:

  • Oogdruppels helpen je ogen snel en langdurig te bevochtigen. Daarnaast krijgen je ogen direct de nodige verfrissing. Vraag advies aan je opticien voor de best passende oogdruppels voor jouw ogen. 
  • Beperk het roken of het in rokerige ruimtes aanwezig zijn, het slaaptekort, alcohol en langdurig scherm-kijken.
  • Rode ogen komen ook vaak in combinatie met lenzen. In dit geval kan het zijn dat je jouw lenzen te lang door draagt of dat je misschien de verkeerde lenzen draagt. Door regelmatig je lenzen te vervangen, zullen je ogen voldoende zuurstof blijven ontvangen. Het dragen van daglenzen kan een oplossing zijn tegen rode ogen.

 

Twijfel je over de ernst van de oorzaak? Neem dan contact op met je huisarts of opticien om je ogen te laten onderzoeken.

Heb jij last van rode ogen en kom je er niet vanaf? Dan is het een goed idee om jouw ogen te laten controleren door een specialist. Kom daarom gerust langs bij een Pearle in jouw buurt voor vrijblijvend advies.

Het bericht Last van rode ogen? Dit kun je ertegen doen! verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 33